Hírek & érdekességek

Igazi csoda!

Igazi csoda!

Utánajártunk, hogy él-e még a legenda Kaliforniában. Megnéztük a webkamerát és nem hittünk a szemünknek. Idén már 118 éve, hogy folyamatosan világít egy izzó a tűzoltóállomáson.

De, hogy igazán izgalmas legyen ez a történet érdemes képbe kerülni az izzók fejlődésével egy kicsit. 

A 118 éve világító izzó többek között azért szenzáció, mert Thomas Edison első sikeres kísérlete 1879. október 22-én volt, izzója 13,5 órán át működött

Carl Auer von Welsbach osztrák feltaláló az 1890-es években először platina-, majd ozmiumszálas izzólámpát fejlesztett ki. A működő változatot 1898-ban szabadalmaztatta, majd 1902-ben piacra dobta. Ez volt az első fémszálas izzólámpa.

Ebben az időszakban szerelték be a 118 éve világító izzót a tűzoltóállomáson. 

Ezt követően1903-ban Willis Whitnew  feltalálta a fémbevonatú szénszálat, ami már nem annyira feketítette be a lámpa búráját.

Majd nemsokkal később jöttek a magyarok és jött a Tungsram.

Dr. Just Sándor és Hanaman Ferenc az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. mérnökei 1904. december 13-án Budapesten szabadalmaztatták volfrám izzószál gyártási eljárásukat. Ennek lényege az volt, hogy volfrámszuszpenziót vittek fel a szénszálra, majd ez utóbbit – miután a volfrám felvette a szénszál alakját – hevítéssel eltávolították. Az így készített izzószál fényesebben világított és hosszabb élettartamú volt, mint az addigi szénszálas izzók. Volfrámszálas izzót először az Egyesült Izzó és Villamossági Rt. gyártott és Európa-szerte Tungsram márkanéven vált ismertté.

Ezeket az évszámokat figyelembe véve és az akkori technológiát nem túlzás a csoda jelzőt használni. 

A Guinness Rekordok könyve szerint ez a legrégebb óta működő izzó, melyet 1901. június 18-án csavartak be a kaliforniai Livermore tűzoltóállomáson. Az izzó kezdetben 60 wattos volt, de mára már csak 4 wattos fényerővel világít. A tűzoltók hozzá sem mernek nyúlni, nem porolják le, nehogy baja essék, de védik túlfeszültség ellen, és külön dízelgenerátor, valamint akkumulátor áll készenlétben áramkimaradás esetére. A tűzoltók számára az örök készenlétet szimbolizálja. Az izzó egészen addig a tűzoltóállomáson lát majd el „szolgálatot”, míg ki nem ég. Ezt követően múzeumban fogják elhelyezni.

A 118 év alatt összesen 3 alkalommal 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le egy rövid időre. 1937-ben ugyan egy teljes hetet kikapcsolva töltött egy felújítás miatt, 1976-ban viszont csak 22 percnyi pihenőt kapott. Attól fogva csupán egy-egy áramszünet alkalmával hunyt ki. Működését a General Electric mérnökei is vizsgálták. Az égő kiváló reklám lehetne gyártójának, az ohiói Shelby Electric nevű vállalatnak, de a cég még 1914-ben bezárt. A villanykörtét a gyárban kézzel készítették. Dennis Bernal, a Livermore városi áramszolgáltató tulajdonosa ajándékozta a tűzoltóságnak. A kutatók egyelőre értetlenül állnak azelőtt, hogyan tudott a villanykörte ennyi ideig megszakítás nélkül világítani. Debora Katz fizikus szerint két módon tér el a Livermore izzó a mai daraboktól: egyrészt az izzószála nyolcszor vastagabb, másrészt a szál félvezető, és valószínűleg szénből készült. „Amikor egy átlagos izzó melegszik, az elektromos képessége folyamatosan csökken. A Livermore izzónál ez pont fordítva működik” – nyilatkozta Katz. A villanykörte akkora sztár lett a helyiek körében, hogy még 10 másodpercenként frissülő webkamerát is felszereltek a tűzoltóságba, hogy szemmel tudják tartani.

A 110. születésnapján készült ez a kisfilm, amit a videa.hu-n találtunk.